Bakan Kirişçi’den önemli açıklamalar

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi konuşmasının devamında şu sözleri kullandı: “Gıda son derece stratejik ve güvenlik sorunu. Biz pandemi periyodunda bu durumu yaşadık. Çiftçi ahırına gidemez oldu. Hal bu türlü olunca tedarik konusunda kırılmalar oldu. sonra Rusya Ukrayna savaşı oldu. Dünya panik oldu. Ancak ülke olrak bizim üreticimiz hem pandemide hem savaşta üretmeye devam etti.

Bir fırsat  varsa biz üretiriz anlayışıyla hareket ettik. Biz burada fırsat yakaladık. Tersine biz ihracat yaptık. Münasebetiyle bu mevzuda dünyanın hazırlıklı ülkelerinden biriyiz.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ E DEVLET’TE

Üreticimiz artık cep telefonuyla kendi kaydını yaptırabiliyor. Dijitalleşme denildiğinde aklımıza teknoloji geliyor. Elinizde sağlıklı data setleri oluşuyor. Bir taraftan da siz tarlada çalışıyorsunuz, ahırda çalışıyorsunuz lakin Tarım Bakanlığı’nın Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kaydolmak için işinizi bırakıp yola düşüyorsunuz. Muhtardan, ziraat odasından doküman alınıyor. Vilayet ya da ilçe müdürlüklerine evrakları sunuyorsunuz. Ortada teknoloji var mı var. e-Devlet’te 8 binin üzerinde süreç yapılabiliyor. Tarım Bakanlığı olarak biz de 5 faaliyetimizi e-Devlet’e taşıdık. 1 Ekim prestijiyle üreticimiz cep telefondan girip kayıtlarını gerçekleştirebiliyor. 6 günde yaklaşık 104 bin müracaat ve giriş var ve bir o kadar da evraklar var. Banka kredisi kullanmak için vs… Bu evrakları almak için klasik yolu düşünsek, egzoz emisyonu mu, vakit kaybı mı, güç kaybı mı dersiniz. Bunların hepsinden kurtuluyorsunuz. Ziraat odalarımızla ilgili odaya kayıt olmalarına yönelik mani oluşturmuyoruz. Odalara üye olmak anayasal mecburilik. Dijitalleşmeden üreticilerimizi yararlandıralım istedik. Biz bu teknolojiden üreticilerimiz yaralansın istedik. Bu bir başlangıç. Bu yılın sonunda ‘tarım cepte’ diye bir uygulamayı da hayata geçirmek istiyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir